piątek, 11 października 2019

CYTRYNOWY DŻEM DYNIOWY Z GRUSZKĄ




Przetwory z dyni nie mają sobie równych, zachwycając kolorem i smakiem. Szczególnie dobrze smakują w połączeniu z cytrusami i taką właśnie przedstawiam propozycję. Dzięki cytrynie dżem jest świetlisty, orzeźwiający i umiarkowanie słodki. To zdecydowany faworyt w mojej spiżarni!

Składniki na 6 słoików po 200 ml:
  • 1,5 kg dyni
  • 1 kg gruszek
  • 3 cytryny
  • 700 g cukru

Obraną i pozbawioną nasion dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę, aż dynia zacznie się rozgotowywać.
W tym czasie cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Skórkę (tylko żółtą warstwę) ścieramy na średnich oczkach tarki, a sok wyciskamy.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do dyni i dusimy razem kolejną godzinę, często mieszając.
Po tym czasie wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 30 minut. Na sam koniec dodajemy starte skórki i sok z cytryny. Zagotowujemy i gorący dżem przekładamy do słoików.  Mocno je zakręcamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy. 

6 komentarzy: