piątek, 27 kwietnia 2018

NALEŚNIKI MARCHEWKOWE




Z naleśnikami można i warto eksperymentować. Jadamy je bardzo często, więc wypróbowuję różne kombinacje mąk i dodatków, jak chociażby marchewki, która dodaje im koloru, słodyczy i witamin. Takie naleśniki pięknie wyglądają i są po prostu pyszne. Z serkiem waniliowym i domową frużeliną z wiśni smakowały jak spełnienie marzeń!

Składniki na 15 – 20 sztuk:
  • 3 średnie marchewki (250 – 300g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 500 ml mleka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 duże jajka
  • olej do smażenia

Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Wkładamy do misy malaksera, zalewamy słodką śmietanką i miksujemy do uzyskania gęstego musu (można to zrobić również przy pomocy blendera ręcznego).
Jajka miksujemy z mlekiem, szczyptą soli, mąką, cukrem i cynamonem. Dodajemy mus marchewkowy, miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju. Smażymy cienkie naleśniki na rumiano z obu stron. Podajemy z serkiem waniliowym i owocami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz