poniedziałek, 23 kwietnia 2018

SERNIK NA BISZKOPCIE Z CZEKOLADĄ




Sernik pieczony na biszkopcie i przekładany polewą czekoladową od bardzo dawna był u mnie na liście ciast do wypróbowania. Wiedziałam, że będzie smakował niebiańsko, a dodatkowo zaskoczył mnie lekkością i dużą wilgotnością (dwukrotnie pieczony biszkopt nie tylko nie wysycha, ale dodatkowo łapie wilgoć z sernika). To fajne, eleganckie ciacho na dużą porcję dla całej rodziny.

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
  • 250 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek wody
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 budyń waniliowy
  • 150 ml śmietanki 30%

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy do dwóch jednakowych form o wymiarach 22 x 36 cm uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia. Obie formy jednocześnie pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub oddzielnie w 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i wodę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, do rozpuszczenia się cukru i uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Masa serowa: Jajka miksujemy krótko z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu, a na koniec proszek budyniowy i śmietankę.

Wykonanie: Pierwszy blat upieczonego biszkoptu pozostawiamy w blaszce i smarujemy ¼ polewy czekoladowej. Na polewę wylewamy połowę masy serowej i wyrównujemy. Wykładamy drugi blat biszkoptu, smarujemy go 1/3 pozostałej polewy czekoladowej (resztę polewy wykorzystamy po upieczeniu) i wylewamy resztę masy serowej. Ciasto pieczemy 50 – 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1650C (bez termoobiegu). Po przestudzeniu smarujemy pozostałą polewą.

Luźna inspiracja: z gazet i internetu (np. tu i tu)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz