wtorek, 19 września 2017

KAKAOWE CIASTO Z GRUSZKAMI NA BUDYNIU




Od lat najpopularniejszym ciastem na blogu jest we wrześniu kruche ciasto z gruszkami na budyniu. Proste, rozkosznie pyszne i zawsze się udaje. Sama chętnie do niego wracam i dlatego w tym roku zrobiłam jego bliźniaczą, kakaową wersję. Piankę bezową wzbogaciłam chrupiącymi płatkami migdałowymi, dzięki którym ciasto dodatkowo zyskało. Gorąco polecam!

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4 średnie gruszki

Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, żółtek, kakao, proszku do pieczenia i łyżki wody zagniatamy kruche ciasto. 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. pół godziny do zamrażalki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i na 10 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C.
W tym czasie zagotowujemy szklankę mleka, wlewamy budyń wymieszany z cukrem waniliowym i pozostałym mlekiem i mieszając gotujemy ok. 2 minut, do zgęstnienia. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na budyniu.
Białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywno. Dodajemy płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Wykładamy na gruszki.
Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę schłodzonego ciasta.
Pieczemy 50 min w 1800C. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Czy ciasto podpieczone później NIE stwardnieje...? ☺ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obaw, na pewno nie stwardnieje. Po 10 minutach jest zaledwie lekko podpieczone, niemal wciąż surowe. Stosuję tę metodę przy większości ciast kruchych. Dzięki wcześniejszemu podpiekaniu ciasto nie namoknie od nakładanej później masy i upiecze się bez zakalca, zachowując kruchość. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Dziękuję i z pewnością je wypróbuję😍

    OdpowiedzUsuń