poniedziałek, 11 września 2017

CZEKOLADOWY SERNIK Z GRUSZKOWĄ PIANKĄ




Dla moich domowych miłośników czekolady przygotowałam kakaowy sernik, który wykończyłam śmietankową pianką z gruszkami – to owocowy akcent dla mnie. Obficie polany strużkami czekolady i posypany płatkami migdałów, które świetnie pasują do gruszek. Uznaliśmy go za bardzo udany wypiek na czasie! 

Składniki na tortownicę o średnicy 21 – 22 cm:
  • 800 g mielonego twarogu
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Pianka gruszkowa:
  • 800 g gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • garść płatków migdałowych

Sernik: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając jego brzegi poza zapięta obręcz. Boki smarujemy masłem. Jajka krótko miksujemy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Cały czas miksując stopniowo dodajemy mielony twaróg, proszek budyniowy, kakao i śmietanę. Kiedy składniki się połączą masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy 60 – 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Pianka gruszkowa: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy cukrem i dusimy w garnku z grubym dnem, do momentu aż zrobią się szkliste. Garnek zdejmujemy z ognia, gruszki blendujemy na mus i do gorącej masy wsypujemy łyżkę żelatyny. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzony, ale wciąż płynny mus z gruszek i miksujemy. 

Wykonanie: Sernik wyjmujemy z blaszki i przenosimy na paterę. Piankę gruszkową przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskamy na wierzch sernika. Polewamy strużkami rozpuszczonej czekolady i posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce.

1 komentarz: