poniedziałek, 4 maja 2015

CIASTO KUKUŁKA




Cukierki Kukułki, mimo wciąż powiększającego się asortymentu słodyczy, od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Miękkie, kakaowe wnętrze z nutą alkoholu w kruchej otoczce z charakterystycznymi białymi paskami – któż by ich nie znał… Wszystkie te cechy starałam się odtworzyć w tym cieście. Moja rodzina była nim zachwycona! Polecam je więc ze świadomością, że i Wam posmakuje!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ szklanki oleju
Krem kukułkowy:
  • 300 g cukierków Kukułek
  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 ½ łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g podłużnych biszkoptów
Poncz kawowo-alkoholowy:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml wódki
  • 1 łyżka cukru
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec olej. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30 - 35 min. Studzimy.

Krem kukułkowy: W garnku z grubym dnem podgrzewamy 500 ml śmietany kremówki. Wsypujemy cukierki i mieszając rózgą, podgrzewamy tak długo, aż wszystkie się rozpuszczą tworząc jednolitą, gęstą, ale płynną masę. Studzimy i wkładamy do lodówki na 8 – 10  godzin (najlepiej na całą noc).
Pozostałe 300 ml schłodzonej śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce zimnej i gęstej masy kukułkowej.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, studzimy i dodajemy do kremu. Miksujemy.

Poncz kawowo-alkoholowy: Kawę zalewamy szklanką gotowanej wody. Dodajemy łyżkę cukru i studzimy. Mieszamy z wódką.

Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzewamy, dodajemy masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia.
Oddzielnie (najlepiej w kąpieli wodnej) topimy białą czekoladę.

Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki i nasączamy ¼ ponczu kawowo-alkoholowego. Wykładamy połowę kremu kukułkowego, rozsmarowujemy i posypujemy czekoladą startą na tarce. Biszkopty zanurzamy na 2 – 3 sekundy w ponczu, aby lekko je nasączyć i układamy jeden przy drugim na tartej czekoladzie. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go pozostałym ponczem i smarujemy polewą z gorzkiej czekolady. Białą czekoladą robimy podłużne paski, imitujące wzór na cukierkach kukułkach. Ciasto chłodzimy w lodówce.

 

8 komentarzy:

  1. wspaniałe ciasto, czy kukułki ma pani jakiejśc sprawdzonej firmy ? Bo ja robiąc coś z krówek, często trafiam na takie co się nawet rozpuścić nie chcą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję kukułki firmy Wawel. Rozpuszczają się idealnie nie pozostawiając grudek i smug, więc z pełną odpowiedzialnością mogę je polecić. Pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Rewelacyjnie wygląda, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglada :) chętnie bym się skusiła na kawałek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super sporo roboty ale super

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można cukierki roztopić w mleku 3,2 %?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie testowałam takiej możliwości. Wydaje mi się, że krem byłby zbyt rzadki, więc jest to raczej dość ryzykowne.

      Usuń