wtorek, 8 lipca 2014

TORCIK Z OWOCAMI LATA W GALARETCE




Letnie ciasto z owocami, które w tej chwili królują w ogrodach i na straganach. Kakaowy biszkopt nasączony sokiem owocowym, delikatna masa serowa i orzeźwiająca galaretka z soczystymi owocami. Taki torcik uświetni każde letnie przyjęcie. Polecam!

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Masa:
  • 300 g naturalnego serka kanapkowego (np. Delikate, Turek, Twój Smak)
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
Ponadto:
  • 2 czerwone galaretki (np. truskawkowe)
  • 500 g mieszanych owoców lata (np. czereśnie, wiśnie, porzeczki, borówki, maliny)
  • ½ szklanki soku owocowego (np. malinowego, truskawkowego)

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka i olej. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (bez termoobiegu do 1900C) przez 20 min. Studzimy w blaszce.
Przestudzone ciasto nasączamy sokiem owocowym.

Masa: Serek miksujemy z cukrem pudrem i roztopionym, przestudzonym masłem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Rozsmarowujemy na cieście.
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Do tężejącej, ale nadal płynnej galaretki wsypujemy owoce (czereśnie lub wiśnie należy wcześniej wypestkować). Mieszamy i wylewamy na ciasto. Powierzchnię wyrównujemy. Chłodzimy w lodówce. 


1 komentarz: