sobota, 17 grudnia 2022

RYBA PO GRECKU

 


 

Ryba po grecku to danie idealne na święta, a także inne rodzinne uroczystości. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Robię ją także w wersji obiadowej, pod warzywami, zapiekaną w piekarniku, ale wówczas bez koncentratu pomidorowego – dla odróżnienia od wersji świątecznej. To zdrowe i lekkie danie, które prawie każdy zna i lubi.

  • 600 g filetów z białej ryby świeżej lub mrożonej
  • 6 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • ¼ średniego selera
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • słodka mielona papryka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pora w talarki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pora oraz pozostałe warzywa. Smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wlewamy ok. 100 ml wody. Dusimy do miękkości warzyw, ok. 15 – 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Połowę warzyw wykładamy na dno naczynia, w którym podamy rybę. Na warzywach układamy kawałki podsmażonej ryby i przykrywamy pozostałymi warzywami. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz