sobota, 17 grudnia 2022

MAKOWE GWIAZDKI - ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA Z MAKIEM

 


 

Moja świąteczna propozycja na szybkie i niezwykle kruche ciasteczka to makowe gwiazdki. Gotowy, mielony suchy mak w okresie przedświątecznym można bez problemu kupić w niemal każdym sklepie, więc lubię z niego korzystać. Upieczone gwiazdki udekorowałam roztopioną czekoladą, ale dobre są też oproszone cukrem pudrem, lub zupełnie bez niczego. Polecam!

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki suchego mielonego maku (ok. 50 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji

Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy zimne posiekane masło, żółtka, mak, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy gładkie i zwarte ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 2,5 – 3 mm. Foremką w kształcie gwiazdy wycinamy ciasteczka i delikatnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.

 

1 komentarz:

  1. Gwiazdeczki makowe wyglądają cudownie, pięknie prezentowałyby się na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń