czwartek, 13 lutego 2020

DESER WALENTYNKOWY Z KASZY MANNY




Deser Walentynkowy powinien być lekki, a zarazem uwodzący wyglądem. Moja propozycja to mus z kaszy manny z czerwonymi serduszkami z galaretki podany w lampce do wina lub pucharku. Polecam!

Składniki na 3 porcje:
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%

Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody. Studzimy i przelewamy do szerokiego naczynia z płaskim dnem wyłożonego folia spożywczą (tak aby warstwa galaretki miała 6 – 8 mm). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Mleko zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, a następnie kaszę mannę. Zmniejszamy ogień i mieszając gotujemy 5 minut do zgęstnienia. Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę dodajemy do zimnej kaszy manny i miksujemy. Pozostałą bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Galaretkę wyjmujemy na deskę do krojenia i wycinamy z niej kilka dużych i małych serduszek. Duże serduszka przyklejamy do ścianek pucharków z dwóch stron. Delikatnie napełniamy kaszą manną do pełna, a na górę wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy małymi serduszkami z galaretki. Podajemy od razu, lub przechowujemy w lodówce do momentu podania. 


2 komentarze:

  1. dziś w Walentynki nie zrobię, ale niedługo na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że trafiłem na ten wpis. Wielkimi krokami zbliżają się moje imieniny :)

    OdpowiedzUsuń