środa, 26 lutego 2020

ZUPA FASOLOWA




Pyszna, sycąca zupa na chłodniejsze dni. Dzięki fasoli z puszki przygotujemy ją ekspresowo.
 
  • 1 puszka fasoli białej konserwowej 400 g
  • 2 litry bulionu
  • 150 g kiełbasy śląskiej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz
Marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek i cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy boczek, a po chwili dodajemy cebulę i kiełbasę. Smażymy na rumiano. Dodajemy do rosołu z warzywami razem z odsączoną fasolą. Gotujemy razem 5 minut. Przyprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz