poniedziałek, 30 maja 2016

CIASTKA FRANCUSKIE Z KAJMAKIEM I RABARBAREM




Ciasto francuskie niezawodnie sprawdza się w sytuacjach kryzysowych, kiedy pilnie trzeba przygotować coś słodkiego. U mnie tym razem z gotową masą kajmakową z puszki oraz paskami rabarbaru. Przygotowane ekspresem, a smakują bosko!

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 łyżeczek masy kajmakowej z puszki
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 1 żółtko
  • cukier puder do oprószenia

Z ciasta francuskiego wycinamy 8 kwadratów o boku mniej więcej 12 cm. Rogi kwadratów lekko nacinamy, a wszystkie boki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Na środku rozsmarowujemy po sporej łyżeczce masy kajmakowej i układamy po 4 obrane paski rabarbaru, przycięte na długość ok. 6 cm. Brzegi kwadratów unosimy i zlepiając na rogach tworzymy otwarte koperty. Po wierzchu smarujemy pozostałym żółtkiem. Ciastka przenosimy na blaszkę pokrytą matą lub papierem do pieczenia i wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 2200C. Przestudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Takie najprostsze połączenia są najlepsze :) Zjadłabym takie ciacho do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybkie, proste i smaczne - czegóż chcieć więcej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciastka :) Duże i pyszne.

    OdpowiedzUsuń