niedziela, 18 lipca 2021

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM I KALAREPĄ

 

Zapiekanki zawsze się u nas sprawdzają. Można w nich ukryć niemal wszystkie warzywa, zwłaszcza jeśli mamy w domu jakiegoś niejadka. Tym razem połączyłam ziemniaki z aromatycznym sosem mięsno-pomidorowym z kawałkami jędrnej kalarepki. Porcja jest duża, ale tak pyszna, że zwykle nic nie zostaje.

  • 2 kg ziemniaków
  • 700 g mięsa mielonego
  • 1 większa kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 100 g żółtego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • olej

Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Gotujemy 10 – 15 minut w osolonym wrzątku (na pół-twardo). Odcedzamy.

Kalarepę cienko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy rozdrobnione mięso, a po chwili kalarepę. Podsmażamy, często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić, a kalarepa zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy do smaku papryką, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z połową drobno posiekanego koperku.

Duże naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dnie układamy warstwę z 1/3 ziemniaków. Przykrywamy połową mięsnego sosu z kalarepą, wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę sosu mięsnego. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, mieszamy ze śmietanką i polewamy wierzch zapiekanki. Zapiekamy bez przykrycia ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Przed podaniem posypujemy pozostałym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz