niedziela, 4 października 2020

CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BAKALIAMI

 

Do październikowej kawki polecam szybkie ciasto w jesiennym klimacie. Z czekoladą, jabłkami i bakaliami jest niezwykle bogate w smaku, pulchne, a jednocześnie delikatnie wilgotne i chrupiące. Wszystkim nam bardzo smakowało i ledwo wystarczyło na dwa leniwe, weekendowe dni.

Składniki na formę 24x24 cm:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 średnie jabłka
  • 200 g mieszanki bakaliowej studenckiej

Polewa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jogurt i jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej.

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Szklankę mieszanki bakaliowej (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, itp.) siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy jogurt, a następnie olej. W dwóch porcjach wsypujemy suche, przesiane składniki miksując na najniższych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Wsypujemy bakalie i jabłka. Mieszamy przy pomocy łyżki i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu studzimy.

Czekoladę drobno kroimy i zalewamy mocno podgrzaną śmietanką. Odstawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej, aksamitnej polewy. Wylewamy na ciasto i posypujemy resztą mieszanki bakaliowej.

3 komentarze: