sobota, 5 września 2020

PLACKI ZIEMNIACZANE Z BATATEM

Na szybki, wczesno-jesienny obiad przygotowałam placki ziemniaczane z połączenia zwykłych ziemniaków z batatem. Mają ciekawy smak i fajny kolor. Polecam! 

  • 1 duży batat (ok. 400 g)
  • 3 – 4 ziemniaki (ok. 400 g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Batata, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki. Odciskamy  nadmiaru soków i dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól i pieprz do smaku. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

4 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie! Myślałas o reklamie dla swojej strony? Myślę, że warto rozważyć marketing internetowy - http://kreacjasukcesu.pl Dzięki niemu dotrzesz do większego grona czytelników i rozwiniesz skrzydła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki z prawdziwego zdarzenia

    OdpowiedzUsuń