sobota, 11 lipca 2020

SOK Z WIŚNI Z SOKOWNIKA




Kupiony rok temu sokownik znacznie ułatwił mi pracę z domowymi przetworami. Soki przygotowuję teraz szybko i bez problemu. Z 5 kg wiśni otrzymałam ok. 4,5 litra gęstego soku, który przed podaniem rozcieńczam wodą mineralną. Ilość cukru można zmniejszać wg gustu, nie zapominając jednak o tym, że to właśnie cukier jest tutaj środkiem konserwującym, dzięki któremu możemy z naszych zapasów korzystać przez całą zimę.

  • 5 kg wiśni
  • 1,5 kg cukru

Umyte wiśnie (z pestkami) wkładamy do górnego garnka-sita i zasypujemy je 500 g cukru. Do dolnego garnka sokownika wlewamy wody do ¾ jego wysokości. Stawiamy na ogniu i parujemy ok. 2 godzin, zlewając w międzyczasie wytwarzający się sok, kontrolując i uzupełniając wodę w dolnym garnku oraz mieszając wiśnie, aby oddały jak najwięcej soku.
Do otrzymanego soku dodajemy 1 kg cukru i ponownie stawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia. Gorący sok przelewamy do wyparzonych słoików lub butelek i natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz