poniedziałek, 11 maja 2020

BROWNIE SERNIKOWE




Brownie z masą serową to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast i mogłabym je piec na okrągło. W związku z tym, że często robię je niespodziewanie dla samej siebie, bez wcześniejszego planu, masę serową robię z tego co akurat mam w domu. Czasami jest to serek waniliowy (taki z wiaderka), czasami serek homogenizowany z kubeczków, a czasami twaróg z kostki. Składniki dostosowuję wówczas do konsystencji sera, dlatego też podaję dwie wersje przepisu na masę – do wyboru. Polecam każdą z nich!

Brownie:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa 1:
  • 500 g serka waniliowego (np. homogenizowanego)
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
LUB
Masa serowa 2:
  • 500 g zmielonego twarogu z kostki
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka

Brownie: Połamaną czekoladę razem z posiekanym masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Jajka miksujemy ze szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując wlewamy przestudzona czekoladę z masłem. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ok. ¾ porcji ciasta.

Masa serowa: Składniki masy serowej z wersji 1 lub 2 miksujemy i wylewamy na masę brownie. Pozostałą porcję ciemnego ciasta wykładamy łyżeczką w niewielkich porcjach na masę serową. Całość można delikatnie przemieszać wykałaczką tworząc esy-floresy.
Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie !!! :) mam niedługo chrzciny wiec pewnie zawita u mojej rodziny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Przepis wydaje się prosty, więc z miłą chęcią spróbuje swoich sił

    OdpowiedzUsuń