sobota, 28 marca 2020

BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CEBULOWO-MUSZTARDOWYM




Zapiekana, biała kiełbasa to danie dość kaloryczne i sycące, do przygotowania od czasu do czasu. Podaję ją na obiad z dodatkiem ziemniaków lub na niezbyt późną kolację z pieczywem. Sos musztardowy z cebulą i porem dodaje jej charakteru i aromatu.

  • 500 – 600 g białej kiełbasy
  • 2 duże cebula
  • 1 por, biała część
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml wody
  • 200 ml śmietanki do sosów
  • majeranek
  • sól, pieprz

Cebulę i pora kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy cebulę i pora, podsmażamy aż zrobią się szkliste i delikatnie złociste. Oprószamy mąką i mieszając przez chwilę podsmażamy. Wlewamy wodę i mieszamy, aż się zagotuje. Dodajemy musztardę i śmietankę. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Białą kiełbasę delikatnie nacinamy i układamy na sosie. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C, bez przykrycia, do momentu aż kiełbasa zacznie się ładnie rumienić.

2 komentarze: