poniedziałek, 23 maja 2016

RABARBINO - CIASTO Z RABARBAREM I ADVOCATEM




Pomyślałam sobie, że kwaskowaty rabarbar będzie pasował do słodkiego likieru jajecznego. Wybrałam advocat Bombardino z dodatkiem rumu, ale dobry będzie też każdy inny. Ciasto udało się znakomicie, smaki fajnie ze sobą współgrają, a całość jest orzeźwiająco lekka i kremowa. Gorąco polecam to połączenie!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki maki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa rabarbarowa:
  • 500 – 600 g rabarbaru
  • 2 galaretki agrestowe
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
Krem advocatowy:
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • ½ szklanki cukru
  • 400 ml advocata Bombardino
  • 600 ml mleka
  • 400 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie stracić puszystości. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Masa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka razem z cukrem i wodą. Gotujemy do momentu, aż zacznie się rozpadać, a nastepnie blendujemy na gładki mus. Do wciąż gorącej masy wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Masę studzimy i w momencie gdy zacznie tężeć przelewamy ją na zimny biszkopt. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Krem advocatowy: Proszek budyniowy mieszamy z cukrem i advocatem. Mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i energicznie mieszając gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Krem wykładamy na masę rabarbarową. Wygładzamy i posypujemy tartą czekoladą.
Ciasto przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. przyznam, że ciekawe połączenie ale może być smacznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie! Nie mogę się doczekać kiedy zrealizuję Twój przepis:) Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń