niedziela, 20 listopada 2022

MAKOWIEC Z KRATKĄ

 


 

To ulubiony makowiec mojego męża. Na kruchym cieście z kratką, z bardzo wilgotną warstwą makową, którą uzyskamy dzięki dodaniu tartego jabłka. Wykonanie to tylko kilka chwil, więc bardzo polecam.

Składniki na blaszkę 24x24 cm

Kruche ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jogurtu

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy makowej 850 g
  • 1 duże jabłko
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kaszy manny
  • cukier puder na lukier

Kruche ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło, żółtka, szczyptę soli oraz jogurt. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. 1/3 porcji ciasta formujemy w kulkę, owijamy foliowym woreczkiem i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie podpiekamy ciasto 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po wyjęciu z piekarnika ciasto oprószamy równomiernie kaszą manną.

Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy z masą makową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną lśniącą piane i delikatnie łączymy z makiem. Masę wykładamy na podpieczony spód oprószony kaszą manną.

Schłodzoną porcję ciasta z lodówki wykładamy na oprószony mąką blat i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy paski i układamy je na cieście tak, aby tworzyły kratkę.

Ciasto pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Po przestudzeniu smarujemy niezbyt gęstym lukrem z cukru pudru i gorącej wody.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz