środa, 8 kwietnia 2020

WIELKANOCNE KURCZACZKI - MINI AMERYKANKI




Z tradycyjnego ciasta na amerykanki upiekłam mini-ciasteczka, które za sprawą kolorowego lukru zamieniły się w kurczaczki. Świetnie sprawdzą się na Wielkanoc jako słodkości do święconki lub kolorowe upominki dla maluchów.

Składniki na 40 sztuk:
  • 100 g masła lub margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2 duże jajka
  • 2 ½ szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki amoniaku
Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • ok. 5 łyżek gorącej wody
  • barwniki spożywcze: żółty i pomarańczowy
  • brązowe kuleczki cukrowe

Amoniak mieszamy z dwoma łyżkami mleka i odstawiamy. Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy po 1 jajku, a następnie na przemian po porcji mąki i mleka. Na koniec wlewamy pęczniejący w mleku amoniak. Ciasto jest bardzo gęste i lepkie.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem lub matą do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy na blaszce niewielkie kopczyki o średnicy ok. 4 cm, zachowując ok. 3-cm odstępu między ciastkami.
Mini-amerykanki pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) ok. 15 -18 minut. Ciastka będą gotowe, kiedy dolna ich krawędź zacznie się rumienić, a stożek pozostanie blady.
Ciastka studzimy, a następnie ich wypukłą część smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i żółtego barwnika. Kiedy lukier wyschnie doklejamy brązowe oczka i pomarańczowym lukrem rysujemy dzióbki i łapki (można użyć pisaków cukrowych).

1 komentarz: