środa, 11 grudnia 2019

KULEBIAK Z DORSZEM I MARCHEWKĄ




Kulebiak z rybą i warzywami to doskonały pomysł na wykwintne danie wigilijne. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno, można go więc przygotować już dzień wcześniej, gdyż wymaga nieco więcej pracy. Sporym ułatwieniem jest natomiast użycie gotowego ciasta francuskiego. A zamiast dorsza można oczywiście użyć dowolnej białej ryby. Polecam!

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3 filety z dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • sok z ½ cytryny
  • 5 dag masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • czarnuszka i sezam
  • sól i pieprz

Filety z dorsza pozbawiamy ości, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania pozostałych składników.
Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kostkę, a białą część pora w cienkie paseczki. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę i pora. Podsmażamy aż zrobią się szkliste. Dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu ok. 10 – 15 minut, aż śmietanka odparuje, a warzywa zmiękną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Na środku wykładamy połowę farszu z warzyw, formując podłużny pas. Na wierzchu układamy filety z dorsza, tak aby zachodziły na siebie i przykrywamy pozostałymi warzywami. Boki ciasta nacinamy ukośnie w paski o szerokości ok. 2 cm i zakładamy je naprzemiennie nad farszem. Brzegi ciasta podwijamy pod spód. Całość smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy czarnuszką i sezamem. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C, do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno.

6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Nigdy się u mnie nie robiło kulebiaków, ale chyba czas najwyższy, żeby to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. w przyszłym tygodniu będę działać z kulebiakiem, ale tradycyjnym, z kapustą i grzybami. Choć Twój, grzybowy, też mnie intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o informacje dotycząca wagi 3 filetów z dorsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden filet z dorsza waży ok 80-100 gram. Więc do tego dania potrzebujemy ok 250 - 300 gram ryby.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź i ciekawy przepis. Kulebiak na pewno pojawi się na moim świątecznym stole.

      Usuń