środa, 18 maja 2016

PUSZEK MAKOWO-KOKOSOWY Z WINOGRONAMI




Pyszne ciasto biszkoptowe z makiem, kokosem i winogronami. Lekkie i puszyste, a jednocześnie soczyste dzięki owocom. Takie propozycje zawsze smakują. Upiekłam je podobnie jak „Puszka z gruszkami”. Gorąco polecam!

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maku
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 400 g winogron bezpestkowych
  • ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z makiem i wiórkami kokosowymi wsypujemy do masy jajecznej.  Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy i równomiernie rozkładamy umyte i osuszone winogrona (w czasie pieczenia i wyrastania ciasta, winogrona same opadną).
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i smarujemy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody. Gotowe ciasto można dodatkowo udekorować, np. makiem i winogronami.

1 komentarz: