piątek, 31 lipca 2015

DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI




Najprostszy, domowy dżem z czarnych porzeczek. Idealny do przekładania ciast i tortów, na kanapki i do naleśników. Bardzo gęsty i aromatyczny, bez sztucznych dodatków. Porzeczki zawierają dużo naturalnych pektyn, więc wystarczy godzina gotowania, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polecam!

Składniki na ok. 5 – 6 słoików:

  • 2 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru

Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i przekładamy do garnka z grubym dnem. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub blendera częściowo je rozgniatamy, aby puściły sok. Zasypujemy cukrem i od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły do dna, gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
Gorącym dżemem napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i na 30 minut odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I AJERKONIAKIEM




Porzeczkowe ciasto ucierane z dodatkiem ajerkoniaku, któremu zawdzięcza delikatny aromat i wilgotność. Smaczne, proste i długo zachowujące świeżość. Polecam!

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 350 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

Miękkie masło ucieramy z cukrem, a następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo po 1 jajku na przemian z porcją maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ajerkoniak, mieszamy i wsypujemy oczyszczone porzeczki wymieszane z łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy, aby owoce równo rozłożyły się w całym cieście. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20 x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.