poniedziałek, 1 lipca 2019

SOK Z CZERWONEJ PORZECZKI




Sok z czerwonych porzeczek, posiada właściwości świeżych owoców, więc pijąc go wzmacniamy naszą odporność, chroniąc się przed jesienno-zimowymi infekcjami górnych dróg oddechowych oraz dostarczamy organizmowi wielu cennych witamin i minerałów. Jednocześnie jest to jeden ze smaczniejszych soków, które co roku przygotowuję w ilościach niemalże hurtowych, więc chętnie pijemy go do obiadów lub z kostką lodu dla ochłody. Z tego przepisu otrzymujemy dość mocno skoncentrowany syrop, który przed podaniem rozcieńczamy wodą.

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny

Porzeczki obrywamy z gałązek, płuczemy i zalewamy 1 litrem wody.  Stawiamy na ogniu i gotujemy ok. 10 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy na co najmniej 3 godziny, a najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie całość przelewamy przez sito, aby pozbyć się resztek skórek i pestek. Do soku dodajemy cukier i zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny i gorący sok rozlewamy do przygotowanych butelek lub słoików. Natychmiast zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

2 komentarze:

  1. Chyba moje ulubiony letni owoc to właśnie porzeczka. Kwaśna i cudowna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na lato! dobrze schołodzony czyni cuda

    OdpowiedzUsuń