Tą zapiekanką nakarmiłam już wielu gości. Jest dość łatwa w
przygotowaniu, kolorowa i smaczna, a składniki potrzebne do jej wykonania zwykle są pod ręką. Polecam!
Podobna zapiekanka z makaronem TUTAJ.
Podobna zapiekanka z makaronem TUTAJ.
- 1 szklanka lub 2 woreczki ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- kilka strąków papryki konserwowej
- 15 dag żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- ½ op. przyprawy kebab-gyros
Ryż gotujemy do miękkości i wykładamy do naczynia żaroodpornego
wysmarowanego masłem.
Majonez mieszamy ze śmietaną i keczupem. Połową sosu
smarujemy ryż.
Mięso i cebulę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na
patelni z łyżką oleju posypując w trakcie smażenia przyprawą kebab-gyros.
Wykładamy na posmarowany ryż i posypujemy 1/3 sera startego na tarce.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę lub paski i układamy na
mięsie. Polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1900C
przez 20 min.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazetki „Przyślij
przepis” z 2009 r.
sałatkę jadłam ale zapiekanki nie, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńmam przepis na tę zapiekankę ale nigdy nie robiłam. Smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie! :D
OdpowiedzUsuńBrakuje mi tylko kukurydzy konserwowej (ale ja najchetniej dodawalabym ja do wszystkiego.. zreszta tak samo jak keczup haha) :D
Kukurydzę śmiało można dodać, zwłaszcza jeśli ktoś lubi;)
UsuńPrzepis zapisuję, bo sałatkę bardzo lubię więc zapiekanka pewnie będzie równie pyszna
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona...jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńZapiekankę zrobiłam z tego przepisu i jest pyszna. POLECAM!!!!!!
OdpowiedzUsuńa można zamiast ryżu dać makaron (świderki) ?
OdpowiedzUsuńGeneralnie nic nie stoi na przeszkodzie, tylko z makaronem to już będzie zupełnie inna zapiekanka. Ryż świetnie się z nią komponuje, dzięki czemu jest raczej lekka. Ale chętnie wysłucham relacji z tej makaronowej próby;) Pozdrawiam i życzę powodzenia!
UsuńDopiero od około kilku miesięcy cokolwiek samodzielnie gotuje ale musze przyznac ze korzystajac z pani przepisu az sam jestem zdziwiony ze cos tak dobrego moglo wyjsc z pod mojej lewej kuchennej reki :P
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis
PS: Rzeczywiście kukurydza dobrze do tego dania pasuje.
Dziękuję za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami i życzę dalszych sukcesów w kuchni! Trochę serca i wiara we własne możliwości z każdego amatora uczyni mistrza własnej kuchni;) Pozdrawiam!
Usuńrewelacja !!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie, trzeba będzie spróbować;) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńZrobilam wczoraj na obiadek,dzisiaj powtorka!!!Cos niesamowitego!!1Dziekuje!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowywania kolejnych przepisów. Pozdrawiam serdecznie!
UsuńA czy może być zwykła surowa papryka? Czy musi być ze słoika?
UsuńMożna dodać surowej papryki, ale proszę pamiętać, że czas pieczenia zapiekanki jest dość krótki, więc pozostanie ona raczej pół-twarda i chrupiąca. Smak gotowej zapiekanki może też być nieco inny niż z papryką konserwową, ale na pewno nadal będzie smaczna.
UsuńTo moj jutrzejszy obiad! Wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńZrobilam i jest pyszna! Zagości u mnie w domu na dłużej;) dodalam kukurydzę i jak najbardziej pasuje:)
OdpowiedzUsuńzapiekanka jest pyszna robiłam ją nie raz ale z dodatkiem kukurydzy;) a cerbule zamieniłam na czerwoną;) mmm smacznego...;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis;-)Ja zamiast ryżu makaron świderki ,do sosu ząbek czosnku starłam noi kukurydzę.Trochę zmodyfikowałam ale domownicy są za makaronem ..pychota
OdpowiedzUsuńTaka porcja na ile osób? :)
OdpowiedzUsuńMyślę że na 4 dorosłe osoby będzie w sam raz;)
UsuńNa 4 osoby to za mało! ;)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam ,faktycznie bardzo dobra .
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam tą zapiekankę i mój chłopak był zachwycony! Jest fanem wszystkich zapiekanek robionych przeze mnie, ale ta według niego zdobyła pierwsze miejsce. :D Jego ulubiona dotychczas makaronowa zapiekanka "sen Maharadży" spadła na drugie miejsce. :D Zgodnie z sugestiami w komentarzach dodałam do zapiekanki puszkę kukurydzy. Poza tym zwiększyłam ilość składników, żeby 5 dorosłych osób się najadło. :) M.in. wymieszałam 2 woreczki białego ryżu z dwoma woreczkami brązowego ryżu. :) Zapiekankę będę powtarzała już za dwa dni na imprezę sylwestrową. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Właśnie została zjedzona! Była pyszna;) jak to wszyscy mówili "Dobra ale mało" a brak czasu na zrobirnie następnej �� Więc polecam przepis
OdpowiedzUsuńuda sie w prodzizu?
OdpowiedzUsuńNie posiadam tego urządzenia, więc nie mam doświadczenia. Z opisu prodiża znalezionego w internecie wynika jednak, że jak najbardziej nadaje się on do pieczenia zapiekanek, więc powinno się udać. Życzę powodzenia!
UsuńA czy w zwylkej blaszce sie uda
UsuńTak, może być zwykła blaszka.
UsuńZapiekanka jest pyszna trochę zrobiłam po swojemu i dodałam kasze jaglana zamiast ryżu...
OdpowiedzUsuńjaka śmietana?kwaśna?
OdpowiedzUsuńTak, najlepiej kwaśna. Zwykle daję taką 12% lub 18%. Ale nie gra ona w przepisie głównej roli, więc praktycznie każda którą mamy pod ręką będzie dobra.
Usuń