czwartek, 25 kwietnia 2013

ZAPIEKANKA KEBAB-GYROS Z KURCZAKIEM




Tą zapiekanką nakarmiłam już wielu gości. Jest dość łatwa w przygotowaniu, kolorowa i smaczna, a składniki potrzebne do jej wykonania zwykle są pod ręką. Polecam!

Podobna zapiekanka z makaronem TUTAJ.

  • 1 szklanka lub 2 woreczki ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • kilka strąków papryki konserwowej
  • 15 dag żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • ½ op. przyprawy kebab-gyros

Ryż gotujemy do miękkości  i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Majonez mieszamy ze śmietaną i keczupem. Połową sosu smarujemy ryż.
Mięso i cebulę kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na patelni z łyżką oleju posypując w trakcie smażenia przyprawą kebab-gyros. Wykładamy na posmarowany ryż i posypujemy 1/3 sera startego na tarce.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę lub paski i układamy na mięsie. Polewamy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 1900C przez 20 min.

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazetki „Przyślij przepis” z 2009 r.

34 komentarze:

  1. sałatkę jadłam ale zapiekanki nie, chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. mam przepis na tę zapiekankę ale nigdy nie robiłam. Smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi smacznie! :D
    Brakuje mi tylko kukurydzy konserwowej (ale ja najchetniej dodawalabym ja do wszystkiego.. zreszta tak samo jak keczup haha) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydzę śmiało można dodać, zwłaszcza jeśli ktoś lubi;)

      Usuń
  4. Przepis zapisuję, bo sałatkę bardzo lubię więc zapiekanka pewnie będzie równie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona...jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekankę zrobiłam z tego przepisu i jest pyszna. POLECAM!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. a można zamiast ryżu dać makaron (świderki) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie, tylko z makaronem to już będzie zupełnie inna zapiekanka. Ryż świetnie się z nią komponuje, dzięki czemu jest raczej lekka. Ale chętnie wysłucham relacji z tej makaronowej próby;) Pozdrawiam i życzę powodzenia!

      Usuń
  8. Dopiero od około kilku miesięcy cokolwiek samodzielnie gotuje ale musze przyznac ze korzystajac z pani przepisu az sam jestem zdziwiony ze cos tak dobrego moglo wyjsc z pod mojej lewej kuchennej reki :P
    Dziekuje za przepis

    PS: Rzeczywiście kukurydza dobrze do tego dania pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami i życzę dalszych sukcesów w kuchni! Trochę serca i wiara we własne możliwości z każdego amatora uczyni mistrza własnej kuchni;) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. rewelacja !!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi smacznie, trzeba będzie spróbować;) Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobilam wczoraj na obiadek,dzisiaj powtorka!!!Cos niesamowitego!!1Dziekuje!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowywania kolejnych przepisów. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. A czy może być zwykła surowa papryka? Czy musi być ze słoika?

      Usuń
    3. Można dodać surowej papryki, ale proszę pamiętać, że czas pieczenia zapiekanki jest dość krótki, więc pozostanie ona raczej pół-twarda i chrupiąca. Smak gotowej zapiekanki może też być nieco inny niż z papryką konserwową, ale na pewno nadal będzie smaczna.

      Usuń
  12. To moj jutrzejszy obiad! Wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilam i jest pyszna! Zagości u mnie w domu na dłużej;) dodalam kukurydzę i jak najbardziej pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  14. zapiekanka jest pyszna robiłam ją nie raz ale z dodatkiem kukurydzy;) a cerbule zamieniłam na czerwoną;) mmm smacznego...;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super przepis;-)Ja zamiast ryżu makaron świderki ,do sosu ząbek czosnku starłam noi kukurydzę.Trochę zmodyfikowałam ale domownicy są za makaronem ..pychota

    OdpowiedzUsuń
  16. Taka porcja na ile osób? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że na 4 dorosłe osoby będzie w sam raz;)

      Usuń
  17. Na 4 osoby to za mało! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Spróbowałam ,faktycznie bardzo dobra .

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś zrobiłam tą zapiekankę i mój chłopak był zachwycony! Jest fanem wszystkich zapiekanek robionych przeze mnie, ale ta według niego zdobyła pierwsze miejsce. :D Jego ulubiona dotychczas makaronowa zapiekanka "sen Maharadży" spadła na drugie miejsce. :D Zgodnie z sugestiami w komentarzach dodałam do zapiekanki puszkę kukurydzy. Poza tym zwiększyłam ilość składników, żeby 5 dorosłych osób się najadło. :) M.in. wymieszałam 2 woreczki białego ryżu z dwoma woreczkami brązowego ryżu. :) Zapiekankę będę powtarzała już za dwa dni na imprezę sylwestrową. :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie została zjedzona! Była pyszna;) jak to wszyscy mówili "Dobra ale mało" a brak czasu na zrobirnie następnej �� Więc polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. uda sie w prodzizu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie posiadam tego urządzenia, więc nie mam doświadczenia. Z opisu prodiża znalezionego w internecie wynika jednak, że jak najbardziej nadaje się on do pieczenia zapiekanek, więc powinno się udać. Życzę powodzenia!

      Usuń
    2. A czy w zwylkej blaszce sie uda

      Usuń
    3. Tak, może być zwykła blaszka.

      Usuń
  22. Zapiekanka jest pyszna trochę zrobiłam po swojemu i dodałam kasze jaglana zamiast ryżu...

    OdpowiedzUsuń
  23. Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej kwaśna. Zwykle daję taką 12% lub 18%. Ale nie gra ona w przepisie głównej roli, więc praktycznie każda którą mamy pod ręką będzie dobra.

      Usuń