Ten serniczek
ładnie wygląda i pysznie smakuje. Przepis opracowałam metodą prób i błędów,
bazując na innych znanych mi sernikach. Polecam!
Na spód:
- 150 g herbatników
- 75 g roztopionego masła
- 1 kg zmielonego twarogu
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 budynie waniliowe
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżki kakao
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 mleczna czekolada
Dno formy o
średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Herbatniki kruszymy (np. w malakserze) i łączymy z roztopionym masłem. Wylepiamy nimi spód formy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Oddzielamy
żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
Stopniowo dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową. Dzielimy ją na pół. Do
jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy.
Masy wylewamy
na herbatnikowy spód naprzemiennie po 3 łyżki – raz masę białą, raz
czekoladową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 1700C przez 1 godz. i 15 min. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto aż do ostudzenia.
Śmietankę wlewamy do garnuszka, łamiemy do niej czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Smarujemy wystudzony sernik.
wygląda wspaniale :D prawdziwa z niego zebra!!
OdpowiedzUsuńI wspaniale smakuje;)
UsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńdzisiaj 1proba mam nadzieję że się uda :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, powodzenia!
Usuńsernik pycha naprwde polecam:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry
OdpowiedzUsuńpopieram
Usuńwspaniały !
OdpowiedzUsuńsernik wygląda pięknie.Ja zrobiłam wczoraj i cały mi opadł.Dlaczego?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna o odpowiedż.
Pozdrawiam.Mariola
Z mojego doświadczenia wynika, że prawie każdy sernik po upieczeniu nieco opada - jedne mniej, drugie więcej, taka ich uroda. Możemy się jedynie starać, przestrzegając kilku utartych zasad, aby opadały jak najmniej. Między innymi poprzez zostawianie sernika do ostudzenia w wyłączonym piekarniku, używaniu wszystkich produktów w temperaturze pokojowej, pieczenia bez termoobiegu. Znaczenie ma również jakość używanego twarogu i rodzaj piekarnika. Ten konkretny sernik zebra opada mi dość nieznacznie, ale z kolei mojej siostrze piekącej go z tego samego przepisu opada dużo bardziej. Na szczęście opadanie nie wpływa na smak;) Życzę powodzenia w dalszych próbach!
UsuńCzy ser może być taki gotowy z wiaderka,czy raczej mielony własnoręcznie?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej może być ser gotowy z wiaderka, trzeba sobie życie upraszczać;) Jednak przy zakupie proszę wybierać ser dobrej, sprawdzonej firmy, gdyż kupując przypadkowy można nie uzyskać oczekiwanego efektu. Powodzenia!
Usuńbudyń w proszku z cukrem czy bez cukru?
OdpowiedzUsuńBez cukru.
UsuńZ musem truskawkowym - rewelacja !!!
OdpowiedzUsuńcudowny smak, ale mój nie wyglądał tak 'zebrowo' okazyjnie jak Pani ;)
OdpowiedzUsuńale smaku nie można mu było zarzucić, przepyszny ;)
Cieszę się, że smakował:) A nad wyglądem zawsze można jeszcze popacować;) Serdecznie pozdrawiam!
Usuńsernik poprostu rewelacja ! przepyszny i świetnie się prezentuje dziękuje za ten cudowny przepis :)
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za miły komentarz;) Pozdrawiam!
Usuńrozumiem, że nakładanie na formę ma wyglądać tak, że nakładamy 3 łyżki jasnej masy na środek formy, następnie na to 3 łyżki ciemniej itd. w JEDNO miejsce i pozwalamy, żeby masa sama sie rozlewała w formie?
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie o to chodzi.
Usuń