Kiedy wypatrzyłam ten serniczek na blogu Majanowe pieczenie od razu
wiedziałam, że będzie pyszny. Uwielbiam serniki a zaraz po nich pierniki więc byłam
bardzo ciekawa tego połączenia. Sernik jest wilgotny, ciężki, no i po prostu
piernikowy. Opis wydaje się może trochę skomplikowany, ale w praktyce dość
sprawnie przebiega wylewanie kolejnych warstw. Przepis trochę zmieniłam dając zamiast powideł śliwkowych nutellę śliwkową własnej produkcji oraz robiąc
polewę czekoladową i dla mnie tak jest super. Polecam!
Masa piernikowa:
- 60 g masła
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżka miodu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy Inki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szkl. mleka
- 1 jajko
- 150 g mąki
Masa serowa:
- 750 g zmielonego twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
Dodatkowo:
- mały słoik powideł śliwkowych (lub nutelli śliwkowej)
- ¼ puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 gorzka czekolada
Masa serowa: Twaróg zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem
waniliowym i mlekiem skondensowanym na gładką masę. Dodać jajka i ponownie
zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części.
Masa piernikowa: W garnku na małym ogniu roztopić masło z cukrem. Mieszając
na małym ogniu dodawać kolejno: miód, czekoladę, przyprawę do piernika, kawę
zbożową i cynamon. Podgrzewać do roztopienia czekolady i zdjąć garnek z ognia.
Do lekko przestudzonej masy dodać sodę, mleko, jajka i mąkę. Wymieszać. Masę
podzielić na dwie równe części.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do
pieczenia i wyłożyć pierwszą część masy piernikowej. Wstawić do piekarnika
rozgrzanego do 1800C na 15 min. Po tym czasie wyjąć i odstawić na 3
minuty.
Na wierzchu rozsmarować połowę powideł i wyłożyć na nie
łyżką pierwszą część masy serowej. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 min.
Wyjąć i po odczekaniu 3 min. delikatnie wyłożyć drugą część
masy piernikowej. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 min. Następnie wyjąć, po
3 min. rozprowadzić pozostałą część powideł, wyłożyć łyżką ostatnią część masy
serowej i piec przez ostatnie 15 min. Wyjąć i ostudzić.
W garnku podgrzać resztę mleka skondensowanego i rozpuścić w
nim czekoladę. Polewę rozprowadzić po powierzchni sernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz