czwartek, 18 kwietnia 2013

ROGALIKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM




Pulchne rogaliki z porcją kremu czekoladowego lubiane przez dzieci duże i małe. Nie są zbyt pracochłonne, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji maszynę do wyrabiania ciasta drożdżowego a samo zwijanie rogalików jest bardzo relaksujące. Jedynym ich minusem jest to, że najlepsze są w dniu pieczenia, a potem twardnieją. Ale w łatwy sposób można temu zaradzić, prawda?

Porcja na 32 szt.:

  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 100 g rozpuszczonej margaryny
  • 700 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 5 dag świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy (np. Nutella)
  • 1 jajko do posmarowania

Z mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego i zwijamy rogaliki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 1700C, rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 12-13 min na złoty kolor.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej postępujemy tak jak powyżej.





Do własnych potrzeb dostosowałam przepis z gazetki „Przyślij przepis” z 2008 r.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz