Pulchne rogaliki z porcją kremu czekoladowego lubiane przez
dzieci duże i małe. Nie są zbyt pracochłonne, zwłaszcza jeśli mamy do
dyspozycji maszynę do wyrabiania ciasta drożdżowego a samo zwijanie rogalików
jest bardzo relaksujące. Jedynym ich minusem jest to, że najlepsze są w dniu
pieczenia, a potem twardnieją. Ale w łatwy sposób można temu zaradzić, prawda?
Porcja na 32 szt.:
- 1 szkl. mleka
- 3 jajka
- 100 g rozpuszczonej margaryny
- 700 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szkl. cukru
- szczypta soli
- 5 dag świeżych drożdży
Dodatkowo:
- krem czekoladowy (np. Nutella)
- 1 jajko do posmarowania
Z mleka, drożdży, 4 łyżek mąki i 1 łyżki cukru robimy
rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe
składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na
stolnice oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich
rozwałkowujemy i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę
kremu czekoladowego i zwijamy rogaliki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem lub matą do
pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 1700C,
rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez ok. 12-13 min na złoty
kolor.
W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z
instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy
program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Dalej
postępujemy tak jak powyżej.
Do własnych potrzeb dostosowałam przepis z gazetki „Przyślij
przepis” z 2008 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz