Pyszna pieczeń z dodatkiem pieczarek. Podaję ją na ciepło z
ziemniakami i surówką lub na zimno do kanapek. Polecam!
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 30 dag pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1/3 szkl. bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Pieczarki i marchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w
kostkę. Na patelni odparowujemy pieczarki, po czym lekko je podsmażamy na łyżce
oleju razem z cebulką. W miseczce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z bułką
tartą. Do mięsa mielonego dodajemy kolejno przysmażone pieczarki z cebulką,
marchewkę, jajka z bułką tartą, drobno posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy
do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Średnią blaszkę keksówkę
wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej równo mięsną masę. Pieczemy
przez ok. 50 min w 1850C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz