Zaskakująco pyszne! Smak rozpływa się w ustach i chciałby
tam pozostać jak najdłużej. Polecam na wykwintny obiad!
- 3 golonki indycze
- 3 łyżeczki miodu
- 10 cebulek dymek
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 4 suszone morele
- 8 goździków
- ¾ szkl. ciemnego piwa
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
- oregano
- pieprz
- olej
½ l wody zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym,
obranymi ząbkami czosnku i 2 łyżkami soli. Dolać do tego 1 l zimnej wody i
włożyć golonki. Pozostawić je w zalewie na kilka godzin lub całą noc.
Golonki wyjąc z zalewy, osuszyć, obsmażyć na oleju,
polewając miodem i przełożyć na naczynia żaroodpornego. Przyprawić je pieprzem,
oregano i goździkami. Na tłuszczu pozostałym na patelni poddusić obrane i
posiekane w talarki marchewki oraz całe dymki. Dolać do nich ½ szkl. wody aby zebrać
cały smak z patelni i przelać całość do golonek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do
2000C na 1 godz. Po pół godziny pieczenia podlać golonki piwem i
dorzucić morele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz