wtorek, 9 kwietnia 2013

GOLONKI Z INDYKA W MARCHEWCE




Zaskakująco pyszne! Smak rozpływa się w ustach i chciałby tam pozostać jak najdłużej. Polecam na wykwintny obiad!

  • 3 golonki indycze
  • 3 łyżeczki miodu
  • 10 cebulek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 4 suszone morele
  • 8 goździków
  • ¾ szkl. ciemnego piwa
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli
  • oregano
  • pieprz
  • olej

½ l wody zagotować z zielem angielskim, liściem laurowym, obranymi ząbkami czosnku i 2 łyżkami soli. Dolać do tego 1 l zimnej wody i włożyć golonki. Pozostawić je w zalewie na kilka godzin lub całą noc.
Golonki wyjąc z zalewy, osuszyć, obsmażyć na oleju, polewając miodem i przełożyć na naczynia żaroodpornego. Przyprawić je pieprzem, oregano i goździkami. Na tłuszczu pozostałym na patelni poddusić obrane i posiekane w talarki marchewki oraz całe dymki. Dolać do nich ½ szkl. wody aby zebrać cały smak z patelni i przelać całość do golonek.  Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 2000C na 1 godz. Po pół godziny pieczenia podlać golonki piwem i dorzucić morele.

Nieco zmodyfikowany przepis pochodzi z gazetki „Przepisy czytelników”. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz