Pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację z produktów, które
zwykle są w każdej lodówce. Placki ziemniaczane uwielbiamy, więc byłam bardzo
ciekawa tego pomysłu. I nie zawiodłam się, bo bardzo nam smakowało! W oryginalnym przepisie były jeszcze pieczarki, ale mi ich nie brakowało.
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki
- 1 jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- olej
- 3-4 plastry żółtego sera
- 100 g dowolnej wędliny
- ½ papryki świeżej lub konserwowej
Ziemniaka oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Wymieszać z jajkiem i mąką, dodać przyprawy do smaku. Na patelni rozgrzać
olej i wyłożyć placek o grubości ok. 1 cm. Smażyć na małym ogniu pod
przykryciem przez 15 min.
Wędlinę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Gdy placek się zarumieni, odwrócić go na drugą stronę a na
wierzchu ułożyć wędlinę, paprykę i plastry sera. Smażyć pod
przykryciem na małym ogniu aż ser się roztopi. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać na ciepło.
Przepis z gazetki „Przyślij przepis”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz