Kolejny rewelacyjny przepis Nigelli Lawson, który podpatrzyłam w jej programie telewizyjnym. Placuszki takie często jadamy na śniadania lub gdy najdzie nas ochota na szybkie małe co nieco. Nie wymagają zbyt wiele pracy, są lekkie i pyszne. Z tej porcji wychodzi ok. 15 placków. Polecam!
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
- 125 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 białek
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Serek, mleko, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie
mieszamy. Grudki serka mogą pozostać nieroztarte.
Białka ubijamy na pół-sztywno i łączymy z resztą masy.
Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez
tłuszczu. Jeśli się nam nie udaje można podlać odrobiną oleju. Sygnałem do
przewrócenia na drugą stronę są pęcherzyki powietrza ukazujące się na
powierzchni placków.
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem.
bardzo pyszne :):):) polecam :):):)
OdpowiedzUsuńna ile placuszków starczy ten przepis?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w treści postu powyżej - z tej porcji wychodzi ok.15 placuszków. Powodzenia!
Usuń