poniedziałek, 15 kwietnia 2013

MAŚLANE HERBATNIKI




Kiedy do mojej córki przychodzi koleżanka lub kolega często proponuję im pieczenie ciasteczek. Dzieci mają świetną zabawę przy wałkowaniu i wykrawaniu, a potem z uśmiechami na buziach pałaszują to co sami przygotowali. Ten przepis jest do tego wprost stworzony. Ciasto jest bardzo plastyczne, mięciutkie, nie trzeba go zbyt mocno podsypywać mąką i łatwo wychodzi z foremek. Przepis podpatrzyłam kilka lat temu w programie telewizyjnym Nigelli Lawson i od tamtej pory jest to nasz nr jeden wśród przepisów na ciasteczka wycinane. Polecam!

  • 175 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • aromat waniliowy

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej, sprężystej masy.  Gotowe ciasto można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja tego nigdy nie robię.
Ciasto rozwałkowujemy porcjami na stolnicy lekko oprószonej mąką na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. Układamy je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 1800C.
Zdejmujemy z blaszki po ostudzeniu. Można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz