poniedziałek, 17 września 2018

WAFLE Z MASĄ KAKAOWĄ




Wafle z masą kakaową na mleku w proszku to jedno z moich wspomnień dzieciństwa. Uwielbiam je za niezapomniany smak, niewiele składników i łatwość wykonania. Masy wystarcza na 2 opakowania małych, okrągłych wafli (o średnicy 22 cm) lub 1 duże prostokątne. Niezależnie od tego ile warstw ułożymy, zawsze będzie pysznie!

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 1 – 2 opakowania wafli okrągłych lub prostokątnych

Masło topimy w rondelku. Dodajemy cukier, mleko i kakao. Zagotowujemy i mieszając, trzymamy na ogniu ok. 2 – 3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do wciąż ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, do uzyskania gładkiego kremu bez grudek. Ciepłą masą smarujemy wafle układając kolejne warstwy. Od góry dociskamy czymś ciężkim (np. ceramicznym naczyniem żaroodpornym) i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem kroimy w trójkąty lub kwadraty.

5 komentarzy:

  1. Kochana!!! Dziękuję ci za ten przepis, od dłuższego czasu go poszukuje i to jest właśnie to smak mojego dzieciństwa, teraz moje dzieciaki się zajadają, aż im się uszka trzęsą! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste przepisy ;-) u mnie w tym tygodniu też królują wafle ;-) pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj wafle na mleku w proszku to też moje dzieciństwo. Uwielbiam do tej pory smak mleka w proszku, a miskę po kremie namiętnie wylizywałam ;)_ My troszkę inaczej robiliśmy wafle, bez gotowania, tylko ucierało się masło z cukrem i dosypywało mleko w proszku. Tak czy siak, próbuję dzisiaj Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masa pyszna, zrobiłam dzisiaj w ramach " podróży do PRL-u"

    OdpowiedzUsuń