poniedziałek, 10 września 2018

ORZECHOWE CIASTO Z GRUSZKAMI



We wrześniu zbieram plon z orzecha laskowego i gruszy, więc to obowiązkowa pozycja o tej porze roku. Ciasto jest szybkie, bezproblemowe i wilgotne. Idealne na rodzinny podwieczorek!

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 800 g gruszek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

Masło przekładamy do rondelka i stawiamy na ogniu. Dodajemy cukier, mleko i orzechy. Gotujemy 5 minut i odstawiamy do przestudzenia. Zimną masę miksujemy dodając stopniowo po 1 żółtku i części maki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy z łyżka mąki ziemniaczanej i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wylewamy na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz