piątek, 7 września 2018

BROWNIE ZE ŚLIWKAMI




Najlepszą propozycją do popołudniowej kawy u schyłku lata jest sezonowe brownie ze śliwkami. Mocno czekoladowe, podkręcone kardamonem i kuszące błyszczącą polewą. W zależności od nastroju kardamon można zamienić na cynamon lub przyprawę do piernika. Bardzo polecam, bo to jedno z tych ciast, które robi się w mig i zawsze się udaje.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 130 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g śliwek
Polewa:
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki 30%

Masło z mlekiem i czekoladą topimy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem, do momentu aż nabiorą puszystości. Dodajemy przestudzone masło z mlekiem i czekoladą, a następnie szczyptę soli, kardamon i mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i układamy na powierzchni ciasta, skórką do dołu. Pieczemy 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). 

Polewa: Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia. Czekoladę drobno kroimy i zalewamy gorącą śmietanką. Odstawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy i polewamy przestudzone ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz