czwartek, 20 września 2018

ZIEMNIAKI FASZEROWANE MIĘSEM I PIECZARKAMI




Jeśli lubicie na obiad ziemniaki z porcją mięsa, ale szukacie jakiegoś urozmaicenia tradycyjnej formy, to polecam ziemniaki faszerowane. Farsz z mięsa i pieczarek można doprawić wg gustu, bardziej lub mniej pikantnie. Takie ziemniaczki są świetne na obiad, ale też jako ciekawa przystawka na imprezę. My je uwielbiamy!

  • 4 duże, młode ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek szczypiorku
  • 10 dag żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w łupinkach do miękkości – w lekko osolonej wodzie lub na parze. Studzimy, kroimy na pół i przy pomocy łyżeczki delikatnie wydrążamy środki zostawiając 5-milimetrowe ścianki. Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem i odstawiamy.
Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Rozdrobnione mięso również podsmażamy. Łączymy miąższ z ziemniaków, podsmażone pieczarki z cebulą i mięso. Dodajemy połowę drobno posiekanego szczypiorku, keczup oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i przekładamy po solidnej porcji do wydrążonych ziemniaków. Układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Podajemy posypane pozostałym szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz