Lubię eksperymenty w kuchni, dlatego niby zwykłe klopsiki
serwuję za każdym razem w innej odsłonie. Te z dodatkiem fasolki są bardzo
oryginalne i wszystkim smakują.
Składniki na ok. 15
szt.
- ½ kg mięsa mielonego z indyka
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 2 jajka
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cebula
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- olej
Fasolkę odsączamy i miksujemy na jednolitą masę. Pietruszkę
drobno siekamy, czosnek i cebulę obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki.
Mięso łączymy z fasolką i dodajemy pozostałe składniki przyprawiając solą i
pieprzem do smaku. Dobrze mieszamy i
formujemy spłaszczone klopsiki. Masa jest bardzo klejąca więc będzie nam
łatwiej formować maczając ręce w wodzie. Klopsiki smażymy na rozgrzanym
oleju aż się przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz