Bardzo ciekawy
pomysł na pierś z kurczaka. Mięsko w tych kotletach jest mięciutkie i
aromatyczne, z mocno wyczuwalnym czosnkiem. Jego ilość możemy sobie regulować w
zależności od upodobań. Z tej porcji wychodzi ok. 12-14 kotletów. Polecam!
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki przyprawy typu Vegeta
- olej do smażenia
Mięso kroimy w
niewielką kostkę, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i 1 płaską łyżką
Vegety. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Jajka, majonez,
mąkę i łyżkę Vegety mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy do mięsa i mieszamy.
Olej
rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy masę mięsną formując niewielkie
kotlety. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Podajemy do
ziemniaków i surówki.
Przepis
pochodzi z gazetki „Przyślij przepis”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz