Cukierki Kukułki, mimo wciąż powiększającego się asortymentu słodyczy, od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Miękkie, kakaowe wnętrze z nutą alkoholu w kruchej otoczce z charakterystycznymi białymi paskami – któż by ich nie znał… Wszystkie te cechy starałam się odtworzyć w tym cieście. Moja rodzina była nim zachwycona! Polecam je więc ze świadomością, że i Wam posmakuje!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- ¼ szklanki oleju
- 300 g cukierków Kukułek
- 800 ml śmietany kremówki 36%
- 1 ½ łyżki żelatyny
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka wody
- 50 ml wódki
- 1 łyżka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na
koniec olej. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy
szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub
natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez 30 - 35 min. Studzimy.
Krem kukułkowy: W garnku z grubym dnem podgrzewamy
500 ml śmietany kremówki. Wsypujemy cukierki i mieszając rózgą, podgrzewamy tak
długo, aż wszystkie się rozpuszczą tworząc jednolitą, gęstą, ale płynną masę. Studzimy
i wkładamy do lodówki na 8 – 10 godzin
(najlepiej na całą noc).
Pozostałe 300 ml schłodzonej śmietany kremówki ubijamy na
sztywno. Cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce zimnej i gęstej masy
kukułkowej.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, studzimy i
dodajemy do kremu. Miksujemy.
Poncz kawowo-alkoholowy: Kawę zalewamy szklanką
gotowanej wody. Dodajemy łyżkę cukru i studzimy. Mieszamy z wódką.
Polewa czekoladowa: Śmietanę kremówkę podgrzewamy,
dodajemy masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia.
Oddzielnie (najlepiej w kąpieli wodnej) topimy białą
czekoladę.
Wykonanie: Zimny biszkopt kroimy na dwa cienkie
blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki i nasączamy ¼ ponczu
kawowo-alkoholowego. Wykładamy połowę kremu kukułkowego, rozsmarowujemy i
posypujemy czekoladą startą na tarce. Biszkopty zanurzamy na 2 – 3 sekundy w
ponczu, aby lekko je nasączyć i układamy jeden przy drugim na tartej
czekoladzie. Wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i układamy drugi blat
biszkoptu. Nasączamy go pozostałym ponczem i smarujemy polewą z gorzkiej
czekolady. Białą czekoladą robimy podłużne paski, imitujące wzór na cukierkach
kukułkach. Ciasto chłodzimy w lodówce.
wspaniałe ciasto, czy kukułki ma pani jakiejśc sprawdzonej firmy ? Bo ja robiąc coś z krówek, często trafiam na takie co się nawet rozpuścić nie chcą ;)
OdpowiedzUsuńKupuję kukułki firmy Wawel. Rozpuszczają się idealnie nie pozostawiając grudek i smug, więc z pełną odpowiedzialnością mogę je polecić. Pozdrawiam;)
Usuńsuper dziękuję :)
UsuńRewelacyjnie wygląda, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglada :) chętnie bym się skusiła na kawałek ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda super sporo roboty ale super
OdpowiedzUsuńA czy można cukierki roztopić w mleku 3,2 %?
OdpowiedzUsuńNie testowałam takiej możliwości. Wydaje mi się, że krem byłby zbyt rzadki, więc jest to raczej dość ryzykowne.
Usuń