czwartek, 7 maja 2015

TORCIK Z KIWI




Utarło się, że owoców kiwi nie można dodawać do galaretki, bo nie stężeje. Okazuje się, że świeże kiwi wystarczy zagotować, aby pozbawić je enzymu utrudniającego tężenie. Z powodzeniem zastosowałam tą metodę w proponowanym torciku. Ciasto zachęca wiosennym kolorem i orzeźwiającym smakiem. Polecam!

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
Galaretka z kiwi:
  • 7 – 8 miękkich, dojrzałych kiwi
  • 2 galaretki agrestowe
  • 350 ml wody
Pianka:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
  • 200 ml wody
Do nasączenia:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu) przez 25 min. Studzimy w blaszce.
Zimny biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Galaretka z kiwi: Kiwi obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 – 3 minuty, aby pozbawić kiwi enzymu nie pozwalającego tężeć galaretce. Studzimy i częściowo rozdrabniamy kiwi widelcem lub przy pomocy blendera.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Studzimy i kiedy zaczną tężeć wlewamy je do kiwi. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy galaretka z kiwi zacznie tężeć wylewamy ją na nasączony biszkopt i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z zaczynającą tężeć galaretką. Miksujemy.
Piankę przekładamy na galaretkę z kiwi. Wyrównujemy i robimy dekoracyjne faje. Ciasto przechowujemy w lodówce.

12 komentarzy:

  1. śliczne, wiosenne kolorki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie i z pewnością wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze podac wielkosc blaszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość blaszki podaję w opisie biszkoptu. W tym przypadku użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.

      Usuń
  4. W jakiej ilości wody gotujemy kiwi.dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodajemy wody. Kiwi puszczą sok i się rozgotują.

      Usuń
  5. Czym można zrobić tak efektowny wzór na piance

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką specjalną łopatkę do wygładzania kremów. Z jednej strony jest płaska, a z drugiej ząbkowana. Kupiłam kiedyś w zestawie z tortownicą. Na szybko można sobie wyciąć małe ząbki na twardej tekturce i też się uda

      Usuń
  6. Wyszedł mi taki sam jak na zdjęciu tylko z biszkoptem czekoladowym.Super🤗

    OdpowiedzUsuń