Utarło się, że owoców kiwi nie można dodawać do galaretki,
bo nie stężeje. Okazuje się, że świeże kiwi wystarczy zagotować, aby pozbawić
je enzymu utrudniającego tężenie. Z powodzeniem zastosowałam tą metodę w
proponowanym torciku. Ciasto zachęca wiosennym kolorem i orzeźwiającym smakiem.
Polecam!
- 3 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- 7 – 8 miękkich, dojrzałych kiwi
- 2 galaretki agrestowe
- 350 ml wody
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
- 200 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki wody
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę
przesiewamy i delikatnie łączymy z masą za pomocą szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do
pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu) przez 25 min. Studzimy w blaszce.
Zimny biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny.
Galaretka z kiwi: Kiwi obieramy i kroimy w drobną
kostkę. Przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i
gotujemy 2 – 3 minuty, aby pozbawić kiwi enzymu nie pozwalającego tężeć
galaretce. Studzimy i częściowo rozdrabniamy kiwi widelcem lub przy pomocy
blendera.
Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody.
Studzimy i kiedy zaczną tężeć wlewamy je do kiwi. Mieszamy i odstawiamy w
chłodne miejsce. Kiedy galaretka z kiwi zacznie tężeć wylewamy ją na nasączony
biszkopt i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody
i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z zaczynającą tężeć
galaretką. Miksujemy.
Piankę przekładamy na galaretkę z kiwi. Wyrównujemy i robimy
dekoracyjne faje. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznie ♥
OdpowiedzUsuńśliczne, wiosenne kolorki:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i z pewnością wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie ! Przepis jest mega ! :)
UsuńProsze podac wielkosc blaszki.
OdpowiedzUsuńWielkość blaszki podaję w opisie biszkoptu. W tym przypadku użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.
UsuńW jakiej ilości wody gotujemy kiwi.dziękuję
OdpowiedzUsuńNie dodajemy wody. Kiwi puszczą sok i się rozgotują.
UsuńCzym można zrobić tak efektowny wzór na piance
OdpowiedzUsuńMam taką specjalną łopatkę do wygładzania kremów. Z jednej strony jest płaska, a z drugiej ząbkowana. Kupiłam kiedyś w zestawie z tortownicą. Na szybko można sobie wyciąć małe ząbki na twardej tekturce i też się uda
UsuńTak zrobię.Dziękuję😉
OdpowiedzUsuńWyszedł mi taki sam jak na zdjęciu tylko z biszkoptem czekoladowym.Super🤗
OdpowiedzUsuń