czwartek, 30 kwietnia 2015

TRUSKAWKOWA KOSTKA




Lekkie, owocowe ciasta na biszkopcie zawsze cieszą się dużym powodzeniem, zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Świetne na imieniny, urodziny, na niedzielę przy kawie, a także wszystkie inne mniejsze i większe uroczystości. W sezonie truskawkowym, który właśnie się zaczyna, oczywiście najlepsze będzie ze świeżymi, pachnącymi słońcem owocami, a w chłodniejszych miesiącach warto sięgnąć po truskawki mrożone. Gorąco polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem truskawkowy:
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
Do nasączenia:
  • sok z 1 małej cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki wody
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 35 min. Studzimy.

Krem truskawkowy: Jeżeli używamy truskawek mrożonych wcześniej je rozmrażamy. Truskawki rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wlewamy żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody, mieszamy i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy serek mascarpone. Cały czas miksując dodajemy po łyżce zaczynającej tężeć masy truskawkowej. 

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki i nasączamy połową ponczu cytrynowego. Wykładamy ¾ kremu truskawkowego, rozsmarowujemy i dociskamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Na górę wylewamy dwie tężejące galaretki truskawkowe rozpuszczone wcześniej w 750 ml wrzącej wody. Ciasto chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz