Przepis na zupę z łososiem dostałam od siostry, która gotuje
ją bardzo często. Smakuje bosko, a w dodatku jest bardzo łatwa i szybka. W sam
raz na sycący obiad dla całej rodziny!
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże pory
- 200 g świeżego łososia
- 1 liść laurowy
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 50 g mała + 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki 30%
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Białe i jasnozielone
części pora kroimy w cienkie paseczki. łososia kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy pora i
podsmażamy do momentu aż zrobi się szklisty. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy
razem kolejne 2 minuty.
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i
zalewamy bulionem. Gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Wrzucamy łososia i
gotujemy kolejne 10 minut, do miękkości ziemniaków i ryby. Wlewamy śmietanę
zahartowaną odrobiną gorącej wody, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i
zagotowujemy. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem i serwujemy.
Pycha:)
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuń