Pierogi z soczewicą to fajny pomysł na bezmięsny obiad.
Smacznie, zdrowo i niedrogo. Wybrałam czerwoną soczewicę, której nie trzeba
wcześniej namaczać, a jej gotowanie trwa zaledwie 15 minut. Polecam!
- 250 g mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- ok. ½ szklanki wrzątku + ok. ½ szklanki zimnej wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- ½ średniej cebulo
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 1 - 2 cebule
- olej
- natka pietruszki
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę
soli i łyżkę oleju. Mieszając łyżką dolewamy ½ szklanki gorącej wody. Kiedy
ciasto wchłonie całą wodę, stopniowo dolewamy zimnej, tyle ile ciasto zabierze
(ok. ½ szklanki). Z grubsza wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną
mąką i zagniatamy do momentu kiedy będzie gładkie, miękkie i elastyczne.
Formujemy je w kulę i przykrywamy głębokim talerzem, aby odpoczęło, nie tracąc
przy tym ciepła.
Farsz: Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i
gotujemy ok. 15 minut, do miękkości (powinna wchłonąć całą wodę).
Pół cebuli siekamy w drobną kostkę i szklimy na oleju.
Przestudzoną soczewicę z grubsza rozgniatamy widelcem,
dodajemy podsmażoną cebulkę, majeranek, paprykę słodką i ostrą oraz sól i
pieprz do smaku. Mieszamy.
Wykonanie: Z ciasta odkrawamy połowę, drugą część
pozostawiając nadal pod talerzykiem. Cienko je rozwałkowujemy na stolnicy
oprószonej mąką i przy pomocy szerokiej szklanki wycinamy kółka. Na każde
nakładamy sporą łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi, tworząc pierogi. Czynność
powtarzamy do wykończenia całego ciasta i farszu. Pierogi gotujemy partiami we wrzącej
wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 2 - 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Okraszamy drobno pokrojoną cebulką
podsmażoną na oleju oraz świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz