To ciasto już od dawna łypało na mnie swym groźnym okiem z
wielu stron internetowych i gazetowych, aż w końcu nie odważyłam się mu dłużej
opierać. Wykonanie, jak można się spodziewać po ilości warstw, jest dość
pracochłonne. Za to ciasto wychodzi bardzo wysokie i fajnie wygląda w
przekroju. Kolor tytułowych oczu będzie zależał od użytych galaretek – ja
zmieszałam zieloną (agrestową) z niebieską (owoce leśne). Na koniec należy
dodać, że poza ciekawym wyglądem, ciasto jest też oczywiście bardzo smaczne,
więc z czystym sumieniem polecam!
- 6 białek
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki oleju
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 200 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- krokant migdałowy lub siekane migdały
- 2 galaretki zielone, niebieskie lub wiśniowe
- 500 ml wody
- 180 g okrągłych biszkoptów
- 150 ml mocnej kawy
Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo
dosypując cukier, a następnie wlewając ocet i olej. Na koniec wsypujemy
przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy ją z masą przy pomocy
szpatułki.
Ciasto ciemne: Żółtka i całe jajka ucieramy z cukrem
na jasną, puszystą masę. Dodajemy olej, a następnie mąkę przesianą z kakao i
proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Blaszkę o wymiarach mniej więcej 20 x 36 cm wykładamy
papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Na środek blaszki wylewamy na
przemian po porcji ciemnego i jasnego ciasta. Po wylaniu wszystkich warstw
całość delikatnie mieszamy widelcem. Pieczemy 35 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu).
Krem budyniowy: Budyń mieszamy w 1 szklance mleka z
cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budyń i
mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodając
stopniowo po 1 łyżce zimnego budyniu.
Wykonanie: Zimne ciasto wyjmujemy z blaszki i kroimy
na dwa cienkie blaty. Pierwszy blat ponownie układamy w blaszce i smarujemy
połową kremu budyniowego. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone w
zimnej kawie. Na biszkopty wylewamy tężejące galaretki, rozpuszczone uprzednio
w 500 ml wrzącej wody. Ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia
galaretek. Na galaretkę wykładamy resztę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim
blatem ciasta. Wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką w kąpieli
wodnej. Posypujemy siekanymi migdałami lub krokantem migdałowym.
Inspiracja: Oczy carycy
Mam przepis, ale narazie ilosc pracy mnie zniecheca chociaz widok ciasta jest nieziemski:)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto,goscie zachwyceni,a co do ilosci pracy to jednego dnia upieklam biszkopt a nastepnego tylko skladalam
OdpowiedzUsuń