Drożdżowy baranek przygotowany podobnie jak tradycyjna babka
drożdżowa będzie się pięknie prezentował w wielkanocnym koszyku ze święconką. W
grubym futerku z lukru długo utrzymuje świeżość, a przy okazji jest pyszny, z
bakaliami, które najbardziej lubimy.
Życzę Wszystkim spokojnych i pogodnych Świąt, zdrowia,
radości i przyjemności z biesiadowania przy suto i kolorowo zastawionych
stołach wielkanocnych!
Inne moje słodkie propozycje na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 150 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki rumu (lub wódki)
- bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i ¼ szklanki letniego
mleka. Odstawiamy do napęcznienia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy
resztę mleka, jajko, żółtka i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i
dodajemy roztopione, ale przestudzone masło oraz rum. Zagniatamy gładkie,
sprężyste i lśniące ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od rąk. Na koniec
dodajemy sparzone i oprószone mąką bakalie. Zagniatamy tak, aby równo rozłożyły
się w cieście. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę,
jeszcze raz lekko wyrabiamy i wkładamy do dwóch foremek w kształcie baranka
(lub innych podobnych) o pojemności 700 ml każda, wysmarowanych masłem i
oprószonych mąką. Ponownie odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
przez 40 minut (lub w 1800C bez termoobiegu). Studzimy w foremce.
Po wyjęciu z formy baranki polewamy lukrem przygotowanym z ok.
2 szklanek cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody.
Apetycznie wygląda! Może jednak sprawię sobie foremke barankową. .
OdpowiedzUsuń