piątek, 3 kwietnia 2015

DROŻDŻOWY BARANEK WIELKANOCNY




Drożdżowy baranek przygotowany podobnie jak tradycyjna babka drożdżowa będzie się pięknie prezentował w wielkanocnym koszyku ze święconką. W grubym futerku z lukru długo utrzymuje świeżość, a przy okazji jest pyszny, z bakaliami, które najbardziej lubimy.

Życzę Wszystkim spokojnych i pogodnych Świąt, zdrowia, radości i przyjemności z biesiadowania przy suto i kolorowo zastawionych stołach wielkanocnych!

Inne moje słodkie propozycje na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.
 
Składniki na 2 baranki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 150 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki rumu (lub wódki)
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa)

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i ¼ szklanki letniego mleka. Odstawiamy do napęcznienia. Rozczyn wlewamy do przesianej mąki, dodajemy resztę mleka, jajko, żółtka i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i dodajemy roztopione, ale przestudzone masło oraz rum. Zagniatamy gładkie, sprężyste i lśniące ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić od rąk. Na koniec dodajemy sparzone i oprószone mąką bakalie. Zagniatamy tak, aby równo rozłożyły się w cieście. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę, jeszcze raz lekko wyrabiamy i wkładamy do dwóch foremek w kształcie baranka (lub innych podobnych) o pojemności 700 ml każda, wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Ponownie odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C przez 40 minut (lub w 1800C bez termoobiegu). Studzimy w foremce.
Po wyjęciu z formy baranki polewamy lukrem przygotowanym z ok. 2 szklanek cukru pudru i kilku łyżek gorącej wody.

1 komentarz:

  1. Apetycznie wygląda! Może jednak sprawię sobie foremke barankową. .

    OdpowiedzUsuń