Ciekawe i oryginalne ciasto z kremem na bazie bułek
kajzerek. Ten nietypowy składnik tak mnie zaintrygował, że musiałam je w końcu
upiec. Smaku bułek w kremie nie czuć, za to całość rzeczywiście jest lekka jak
łabędzi puch. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, bo smak kremu przełamuje dżem
z czarnych porzeczek, a biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z sokiem z cytryny. Dobre
na niedzielę i większe uroczystości. Polecam!
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki wody
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 3 – 4 łyżki wiórków kokosowych
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a potem żółtka. Mąkę i
mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy
szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub
natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez
termoobiegu) przez 30 – 35 min. Studzimy.
Krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy.
Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły.
Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione
bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła,
gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z
bułkami.
Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na
dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy połową
wody z sokiem z cytryny i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Wykładamy ¾ kremu,
rozsmarowujemy i wykładamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą
kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi prażonymi przez kilka minut na
suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru.
Inspiracja: gazeta „Ciasta czytelników” nr 6/2014.
pięknie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuń