poniedziałek, 22 kwietnia 2013

OSZUKANE GOŁĄBKI Z PIEKARNIKA




Takie gołąbki robię od lat. Zwykle duszone w sosie pomidorowym, a tutaj dla odmiany wersja z piekarnika. Z tej porcji wychodzi ich bardzo dużo bo ok. 16-18 szt., więc jeśli kilka zostanie to śmiała można je zamrozić. Polecam!

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g białej kapusty
  • 3 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 300 ml śmietany
  • 500 ml zagęszczonego soku pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej

Czosnek i cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać mięso, sól, pieprz czarny i ziołowy, i starannie wyrobić.
Kapustę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i odstawić by zmiękła. Odcisnąć i dodać do mięsa razem z jajkami i kaszą manną. Dobrze wymieszać.
Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z wszystkich stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać śmietaną wymieszaną z sokiem pomidorowym przyprawionym do smaku solą i pieprzem. Zapiekać przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podawać posypane natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz