Takie gołąbki robię od lat. Zwykle duszone w sosie
pomidorowym, a tutaj dla odmiany wersja z piekarnika. Z tej porcji wychodzi ich
bardzo dużo bo ok. 16-18 szt., więc jeśli kilka zostanie to śmiała można je
zamrozić. Polecam!
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g białej kapusty
- 3 jajka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek kaszy manny
- 300 ml śmietany
- 500 ml zagęszczonego soku pomidorowego
- natka pietruszki
- sól, pieprz czarny
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- bułka tarta do panierowania
- olej
Czosnek i cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, dodać
mięso, sól, pieprz czarny i ziołowy, i starannie wyrobić.
Kapustę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą i odstawić by
zmiękła. Odcisnąć i dodać do mięsa razem z jajkami i kaszą manną. Dobrze
wymieszać.
Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do
zrumienienia z wszystkich stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać
śmietaną wymieszaną z sokiem pomidorowym przyprawionym do smaku solą i pieprzem. Zapiekać przez 30 min w
piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz