czwartek, 4 kwietnia 2013

CHLEB LUKSUSOWY




Witam na moim blogu!
Wiosna w tym roku opóźniona, więc o smakach ogrodu można póki co jedynie pomarzyć. Niemniej jednak zapraszam do spróbowania pysznego domowego chleba z własnej piekarni. Przepis który proponuję był jednym z pierwszych, które wypróbowałam zaczynając przygodę z pieczeniem chleba. Choć było to już kilka lat temu, nadal regularnie do niego wracam, bo jest łatwy w przygotowaniu, ze słonecznikiem który uwielbiamy i pyszną chrupiącą skórką. Taki uniwersalny - dobry i z dżemem i z wędliną. Polecam!

Składniki na blaszkę 32 x 9 cm lub podobną:


  •  1 ¾ szkl. wody
  •  3 szkl. mąki pszennej
  •  1 szkl. mąki żytniej
  •  ½ szkl. otrębów pszennych
  •  ¼ szkl. ziaren słonecznika
  •  2 łyżki płatków owsianych
  •  1 łyżeczka soli
  •  szczypta cukru
  •  5 dag świeżych drożdży
Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru, mieszamy w ¾ szkl. ciepłej wody i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mieszamy mąkę, otręby, płatki owsiane, sól i słonecznik. Wlewamy drożdże i resztę wody. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je do formy natłuszczonej i wysypanej otrębami (wymiary dolne formy 32 x 9 cm lub zbliżone) i po raz kolejny pozwalamy mu wyrastać przez ok. 30 min.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 2000 C przez ok. 1 godzinę.

W maszynie do pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiana ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy do blaszki i postępujemy tak jak powyżej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz